Kasza jaglana z truskawkami i twarogiem (bez glutenu)

DSC06424

 

 Zdrowe (bo z kaszą jaglaną) i sezonowe (bo z truskawkami) śniadanie. Plus biały twaróg.

Kto lubi słodkie dania, niech doda ksylitol.

Chociaż upał jest niesamowity i jest bardzo duszno, ja jeszcze podgrzewam truskawki na bardzo szybki dżem. Podgrzane truskawki pływają we własnym soku, który można odlać do kubka, zalać wodą i będzie dodatkowo kompot do picia.

 

Składniki

1/2 kubka kaszy jaglanej

1 kubek wody ( do gotowania kaszy jaglanej)

250 g truskawek

1/3 kostki twarogu

1/2 łyżeczki ksylitolu

 

  • Wsypujemy kaszę jaglaną na sitko i przelewamy gorącą wodą.
  • Wrzucamy kaszę do garnka i zalewamy 1 kubkiem wody.
  • Gotujemy powoli, aż kasza wchłonie wodę.
  • Odstawiamy garnek z kaszą.
  • Umyte, pokrojone truskawki wrzucamy do garnka i podgrzewamy, aż truskawki puszczą sok.
  • Wykładamy kaszę na talerz.
  • Na kaszę kładziemy podduszone truskawki i pokruszony twaróg. Posypujemy ksylitolem.

 

DSC06423

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Kasza jaglana z truskawkami i twarogiem (bez glutenu)

  1. Super pomysł na kaszę jaglaną 🙂 Ja lubię na słodko 🙂