Kasza jaglana z kukurydzą, serem i pomidorem (bez glutenu)

DSC07925

 

Kasza jaglana na sposób sałatkowy. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy olej, warzywa i ser, polewamy sosem.

 

 

Składniki

1/2 kubka kaszy jaglanej

1 i 1/2 kubka wody (do gotowania kaszy)

3 łyżki kukurydzy

100 g sera (pokrojony na kawałki)

1 pomidor (żółty)

1 łyżka oleju

 

sos

2 łyżki majonezu (bezglutenowego)

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka octu ryżowego

sól, pieprz

 

 

 

  • Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy gorącą wodą, wrzucamy do garnka, następnie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy około 15 minut.
  • Odstawiamy garnek z kaszą na kilka minut.
  • Pomidora myjemy i kroimy.
  • Kroimy ser na kawałki.
  • Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z koncentratem pomidorowym i octem ryżowym, dodajemy sól i pieprz.
  • Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz i polewamy olejem, lekko mieszamy.
  • Na kaszę wykładamy kukurydzę, pokrojonego pomidora i kawałki sera.
  • Polewamy sosem.

 

DSC07921

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email