Kasza jaglana z warzywami (bez glutenu)

DSC08364

Było już trochę przepisów z kaszą jaglaną, na słodko, jako deser czy jako sałatka.

Ta wersja będzie z warzywami na ciepło. Dla wegetarian: używamy wody albo bulionu z przypraw (taki szybki wywar z przyprawami), a mięsożerni mogą użyć rosołu.

 

Składniki

2 porcje

0,5 kubka kaszy jaglanej

1 marchew

1/4 selera

1 łyżka oleju (rzepakowy, ryżowy)

 

bulion z przypraw:

2 ziarenka ziela angielskiego

1/4 łyżeczki nitek szafranu

1/4 łyżeczki kurkumy

kilka ziarenek kolorowego pieprzu

0,5 litra wody

 

  • Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wszystkie przyprawy.
  • Gotujemy pod przykryciem, powoli, przez 15 minut.
  • Marchew i seler obieramy, myjemy. Kroimy na cienkie patyczki o długości około 1,5 cm.
  • Rozgrzewamy olej w garnku.
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy je po pokrywką przez około 5 minut.
  • Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy gorącą wodą, odsączamy.
  • Kaszę wsypujemy do podsmażanych warzyw i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy powoli przez 15-20 minut.

 

DSC08354

 

Print Friendly, PDF & Email