Keks (bez glutenu)

DSC09009

 Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dekoracje sklepowe przypominają o tym na każdym kroku. Świątecznego keksu nie kupię w sklepie. Na ostatnią chwilę nie będę przygotowywać ciasta pierwszy raz.

Dlatego trochę wcześniej zostanie upieczony mój pierwszy keks bezglutenowy. Nie dodaję cukru do niego tylko melasę. W trakcie pieczenia z piekarnika wydostawał się charakterystyczny zapach melasy. A ciasto było wilgotne i bardzo dobre.

 

Składniki

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g skrobi kukurydzianej

20 g mąki kukurydzianej

30 g mielonych orzechów

2 jajka

100 g miękkiego masła

2 łyżki melasy

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

150 g bakalii ( rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy, daktyle, kandyzowana skórka z pomarańczy)

1 łyżka mąki bezglutenowej do obtoczenia bakalii

 

  • Suszone owoce zalewamy wodą.
  • Miksujemy masło na puszystą masę.
  • Dodajemy po jednym jajku ciągle miksując.
  • Dodajemy melasę i miksujemy masę.
  • Mieszamy w innej misce mąki bezglutenowe, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę i wsypujemy do miski z jajkami. Miksujemy do połączenia składników.
  • Wylewamy wodę z suszonych owoców. Większe bakalie kroimy na kawałki.
  • Mieszamy bakalie z łyżką mąki bezglutenowej.
  • Wsypujemy bakalie do ciasta i mieszamy łopatką.
  • Wylewamy ciasto do formy keksówka. Silikonową keksówkę natłuszczamy wcześniej olejem.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

 

DSC08985

 

DSC08989

 

 

Print Friendly, PDF & Email