Klops pieczony, wieprzowo-wołowy (bez glutenu)

DSC08275

 

Po boczku pieczonym następny przepis, w którym zostanie wykorzystana folia aluminiowa do pieczenia. Będzie to klops z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, owinięty w folię aluminiową i pieczony w piekarniku.

 

Składniki

500 g mięsa wieprzowo-wołowego

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól

pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

folia aluminiowa

 

  • Do miski wkładamy mielone mięso, wszystkie przyprawy, sól, pieprz.
  • Mięso i przyprawy dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Większy kawałek folii ( ma wystarczyć na owinięcie klopsa) kładziemy na blasze lub keksówce.
  • Na folię wykładamy mięso uformowane na klops.
  • Wierzch klopsa smarujemy 1 łyżką oleju.
  • Zawijamy dokładnie klopsa folią.
  • Pieczemy w piekarniku 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Następnie odwijamy folię, aby zrumienić wierzch klopsa.
  • Pieczemy jeszcze 15 minut.

 

DSC08280 DSC08318

 

 

Print Friendly, PDF & Email