Kluski leniwe z twarogiem i dżemem z dyni (bez glutenu) bez jajek

DSC01140

 Na początku nie miały to być kluski, a pierogi z twarogiem. Stąd 500 g mąk bezglutenowych i 1 kostka twarogu. Można by więcej dodać twarogu, ale twarogu nie było w lodówce. Rano mróz na 13 stopni. A na taki mróz nie było chęci, aby wychodzić tylko po twaróg.

 

Składniki

 

200 g mąki ryżowej

200 g skrobi ziemniaczanej

100 g mąki kukurydzianej

7 łyżek dżemu z dyni

kostka twarogu

250 ml wody

2 łyżeczki cukru

szczypta soli

1 łyżka oleju

 

dodatkowo

mąka bezglutenowa do posypania stolnicy

 

 

  • W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, ryżową, skrobię ziemniaczaną.
  • Dodajemy szczyptę soli, cukier, dżem z dyni i mieszamy składniki.
  • Wlewamy połowę gorącej wody powoli i mieszamy widelcem lub łyżką składniki. Dodajemy pozostałą część wody i mieszamy. Wlewamy olej i mieszamy ciasto.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy ciasto na części.
  • Robimy wałki z ciasta i kroimy na kawałki.
  • Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (po kilka).
  • Raz mieszamy, aby kluski nie przykleimy się do garnka.
  • Potem nie mieszamy.
  • Wyciągamy kluski po 4 minutach od wypłynięcia.
  • Układamy kluski na talerzu oddzielnie, aby nie skleiły się.

 

DSC01158

DSC01163

 

Print Friendly, PDF & Email