Komosa ryżowa z pomidorami, papryką i serem (bez glutenu)

DSC06499

 

 Złoto Inków ( komosa ryżowa lub quinoa) na sposób grecki czyli z serem, papryką, pomidorem i oregano. Pod względem właściwości odżywczych komosa jest wychwalana.

Gotowanie komosy ryżowej nie zajmuje dużo czasu. Taką kolację przygotowuje się szybko i sprawnie. Komosę można zastąpić naszym złotem czyli kaszą jaglaną. Wyjdzie taniej, a zdrowo także.

 

 

Składniki

1/4 kubka komosy ryżowej

1/2 kubka wody (do gotowania komosy)

100 g sera (pokrojony na kawałki)

1 pomidor (żółty)

po kilka pomidorów koktajlowych (żółtych, czerwonych)

2 paski papryki (czerwona)

1/2 łyżki suszonego oregano

1 łyżka oleju

sól, pieprz

 

  • Płuczemy komosę ryżową, następnie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Odstawiamy garnek na kilka minut.
  • Paprykę, pomidorki myjemy i kroimy.
  • Przekładamy komosę na talerz. Dodajemy pokrojoną paprykę i pomidorki oraz ser.
  • Posypujemy oregano, solą i pieprzem, polewamy olejem.

 

DSC06515

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email