Krakersy z mąką z ciecierzycy ( bez glutenu )

 

Krakersy bardzo mi posmakowały, dlatego piekę następne. W poprzednich przepisach dodawałam bezglutenowy proszek do pieczenia oraz mąkę kasztanową ( przepis jest tutaj ), mąkę z sorgo i z ciecierzycy ( przepis tutaj ), albo bez proszku do przeczenia ( przepis tutaj ). W tym przepisie najwięcej jest mąki z ciecierzycy, a do smaku kminek i tymianek. Krakersy lekko wyrosły, były na proszku do pieczenia, w smaku były dobre, z wyczuwalnym smakiem ciecierzycy.

 

 

Składniki:

70 g mąki z ciecierzycy

50 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki ryżowej

20 g skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki mielonych nasion babki jajowatej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

około 100 ml wody

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kminku

1/2 łyżeczki tymianku

 

1 łyżeczka oleju rzepakowego do posmarowania

 

 

  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy, wodę wlewamy stopniowo, mieszając ciasto, aby powstała kula z ciasta.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Wałkujemy ciasto ( wałek owijamy folią spożywczą ).
  • Ciasto kroimy na kawałki, nóż podkładamy pod spód krakersa i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krakersy nakłuwamy widelcem, smarujemy olejem rzepakowym.
  • Wstawiamy blachę z krakersami do piekarnika i pieczemy około 30 minut.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 odpowiedzi na Krakersy z mąką z ciecierzycy ( bez glutenu )

  1. Super- bardzo lubię mąkę z ciecierzycy w słonych daniach- całkiem nowy pomysł dla mnie 🙂

  2. Awatar  Zawieszam
    Zawieszam mówi:

    Coraz bardziej mi się tu podoba. Takich przepisów ze świecą szukać na naszym zapchanym tandetą rynku.