Krakersy z mąką konopną ( bez glutenu )

 

 Krakersy i krakersy lądują na blasze do pieczenia. I po upieczeniu dobrze smakują. Była obawa, że z mąką konopną mogą smakować nie za dobrze, trochę gorzko. Ale nie czuć w nich gorzkiego smaku. Zarówno ciastka z mąką konopną jak i krakersy udały się.

 

 

Składniki:

50 g mąki konopnej

50 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki ryżowej

20 g skrobi kukurydzianej

20 g mąki z ciecierzycy

2 łyżeczki mielonych nasion babki jajowatej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

około 120 ml wody

 

1 łyżeczka oleju rzepakowego do posmarowania

 

 

  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy olej, mieszamy, wodę wlewamy stopniowo, mieszając ciasto, aby powstała kula z ciasta.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Wałkujemy ciasto ( wałek owijamy folią spożywczą ).
  • Ciasto kroimy na kawałki, nóż podkładamy pod spód krakersa i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krakersy nakłuwamy widelcem, smarujemy olejem rzepakowym.
  • Wstawiamy blachę z krakersami do piekarnika i pieczemy około 25 minut.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email