Krakersy z mąką z czerwonej soczewicy i z mąką z sorgo ( bez glutenu )

 

Od jakiegoś czasu krakersy stały się moim częstym wypiekiem. Łatwo się je przygotowuje i dobrze smakują. W tym przepisie znalazły się: mąka z czerwonej soczewicy oraz mąka z sorgo. Z mąki z czerwonej soczewicy powstały pyszne ciasteczka, a z mąki z sorgo – dobre krakersy na proszku do pieczenia. I tak następnie wyszły dobre krakersy, lekko chrupiące, z wyczuwalnym smakiem mąki z czerwonej soczewicy.

 

 

Składniki:

50 g mąki z czerwonej soczewicy

50 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki z sorgo

20 g mąki ryżowej

20 g skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki mielonych nasion babki jajowatej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżki oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

około 100 ml wody

 

1 łyżeczka oleju rzepakowego do posmarowania

 

 

  • Wykładamy papier do pieczenia na blachę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, wlewamy olej, mieszamy.
  • Wodę wlewamy stopniowo, po trochu, cały czas mieszając ciasto, aby powstała kula z ciasta. Dotykamy ciasto, sprawdzając wilgotność. Jeśli potrzeba, dodajemy trochę wody.
  • Zagniatamy ciasto w misce.
  • Na blat kładziemy folię spożywczą, a na nią ciasto.
  • Wałek owijamy folią spożywczą.
  • Zagniatamy ciasto na blacie.
  • Wałkujemy ciasto.
  • Ciasto kroimy na kawałki, nóż podkładamy pod spód krakersa i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Krakersy nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków, smarujemy olejem rzepakowym.
  • Wstawiamy blachę z krakersami do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email