Kremowa zupa z ciecierzycy (bez glutenu)

DSC04430

 Lubię kremowe  zupy, wystarczy zmiksować ugotowane warzywa i zupa gotowa. Chociaż zupa z ciecierzycy będzie wymagała więcej czasu (namoczenia i ugotowania).

 

Składniki

100 g ciecierzycy (suchej)

2 ziemniaki

1 łyżeczka majeranku

1/4 łyżeczki oregano

2 listki laurowe

sól

pieprz

 

  • Ciecierzycę moczymy 8 godzin. Wylewamy wodę, płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
  • Zalewamy wodą ziemniaki (wcześniej umyte, obrane, pokrojone) i gotujemy.
  • Do lekko ugotowanych ziemniaków dodajemy ugotowaną ciecierzycę, majeranek, oregano, listki laurowe.
  • Gotujemy zupę jeszcze 25 minut.
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • Wyciągamy z zupy listki laurowe.
  • Miksujemy zupę na gładki krem.

 

DSC04431

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email