Kruche ciastka kokosowo-tapiokowe ( bez glutenu, jajek i masła)

DSC07517

 

 Ciasteczka te są okazem zdrowia. Powstały z mąki kokosowej, oleju kokosowego i miodu. Zostały dodane także: tapioka oraz olej rzepakowy.

Mechanizm tworzenia ciastek był oparty o łyżkę i widelec. Na łyżkę napiera się ciasto ( właściwie mokry piasek ) i ugniata widelcem. Dokładamy jeszcze trochę ciasto na łyżkę i ugniatamy widelcem. Tak powstaje ciastko z łyżki. Do ugniatania posłużył widelec, ale też można ugniatać palcami.

Ciasteczka są delikatne i kruche. Przechowywane w zamkniętym pojemniku stają się wilgotne.

 

Składniki

60 g mąki kokosowej

20 g skrobi z tapioki

1 łyżka miodu

10 łyżek oleju kokosowego

2 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki zimnej wody

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

 

 

  • W misce mieszamy mąkę kokosową, skrobię z tapioki, bezglutenowy proszek do pieczenia.
  • Dodajemy miód, olej kokosowy, olej rzepakowy i wodę.
  • Mieszamy składniki łyżką / widelcem.
  • Nabieramy ciasto ( mokry piasek ) na łyżkę, widelcem ugniatamy ciasto ( albo naciskamy palcami ), dodajemy jeszcze trochę ciasta i ugniatamy na łyżce. Odwracamy łyżkę i popychamy palcem ciasto, aby wysunęło się z łyżki na rękę.
  • Wykładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozgrzewamy piekarnik.
  • Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 170 stopni.

 

DSC07519

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Kruche ciastka kokosowo-tapiokowe ( bez glutenu, jajek i masła)

  1. Awatar  Sylwia
    Sylwia mówi:

    Dość sporo zmieniłam przepis, ale i tak podzielę się opinią 🙂
    Zrobiłam poczwórną porcję w zasadzie, wyszło jakieś 35 ciastek. Dałam około 250g mąki kokosowej, około 80g mąki z tapioki, jakieś 2-3 łyżki miodu, oleju kokosowego około 10 łyżek (tej ilości nie zwiększałam bo były by za tłuste), 1 jajko, proszek do pieczenia i aby ciastka były bardziej mokre: sok z całej cytryny, końcówka mleka jaką miałam 🙂 i woda gazowana – tyle aby zrobiło się mokre, wilgotne ciasto.
    Wyszły pyszne! 🙂