Kruchy placek z dżemem porzeczkowym (bez glutenu)

DSC09554

 

Po upieczeniu rogalików pozostał jeszcze dżem z czarnych porzeczek ( słoik był dość duży). Szukam pomysłów w głowie i znajduję, że kruche ciasto z dżemem powinno wyjść i smakować dobrze.

 

Składniki

 

ciasto:

300 g mieszanki bezglutenowej (skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana)

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

100 g masła

3 łyżki zimnej wody

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

nadzienie:

250 g dżemu z czarnych porzeczek

  • Mąkę bezglutenową wsypujemy do miski, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy składniki.
  • Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki.
  • Dodajemy jajka i wodę.
  • Zagniatamy ciasto. Można użyć malaksera.
  • Dzielimy ciasto na 2 części. 3/4 będzie spodem ciasta, 1/4  pokruszymy na wierzch ciasta.
  • 1/4 część ciasta wkładamy do lodówki na ponad 30 minut.
  • Schładzamy większą część ciasta w lodówce przez 30 minut i następnie wykładamy nim formę (pokrytą papierem do pieczenia, rozmiar około 20-30 cm) . Albo wykładamy ciasto palcami na formę do pieczenia i wkładamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut.
  • Nakłuwamy ciasto widelcem w formie.
  • Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Dżem porzeczkowy wykładamy na podpieczonym spodzie ciasta.
  • 1/4 część ciasta kruszymy i posypujemy na dżem.
  • Pieczemy jeszcze przez 35 minut.

DSC09552

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Kruchy placek z dżemem porzeczkowym (bez glutenu)

  1. Awatar  Moni
    Moni mówi:

    właśnie robię mam nadzieję że wyjdzie pyszka 🙂