Kulki pierogowe z truskawkami (bez glutenu)

DSC04688

 

Na początku pierogi miały wyglądać tradycyjnie.

Truskawki nie zostały pokrojone, żeby sok nie wyciekał z pierogów. Truskawki były dość duże i pierogi wyglądały pękato. Ale w trakcie lepienia pierogów  wyszło, że można wykonać kulki z ciasta. Wystarczyło kręcić kulkę w dłoniach. I ciasto lepiej sklejało się podczas formowania kulek.

 

Składniki

27-30 sztuk

Ciasto na pierogi:

200 g mąki kukurydzianej

100 g mąki ryżowej

100 g skrobi z tapioki  lub skrobi ziemniaczanej

400 ml gorącej wody

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

2 łyżki oleju

 

Nadzienie:

500 g truskawek

2 łyżeczki cukru

 

Nadzienie

  • Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i nie kroimy.
  • Wrzucamy do miseczki i posypujemy cukrem.

 

Ciasto na pierogi

  • W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, ryżową skrobię z tapioki lub ziemniaczaną.
  • Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru.
  • Wlewamy połowę gorącej wody  powoli i mieszamy widelcem lub łyżką składniki. Dodajemy pozostałą część wody i mieszamy. Wlewamy olej i mieszamy ciasto.
  • Uważamy zagniatając ciasto, ponieważ jest gorące.
  • Dzielimy ciasto na dwie części.
  • Kładziemy ciasto na papier do pieczenia i przykrywamy także papierem do pieczenia.
  • Wałkujemy ciasto na grubość  około 3 mm.
  • Robimy koła za pomocą kubka lub szklanki.
  • Nakładamy po jednej truskawce na ciasto i lepimy pierogi inaczej niż tradycyjnie czyli robimy kulkę pierogową. Zalepiamy ciasto i kręcimy kulkę w dłoniach.
  • Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (po kilka).
  • Raz mieszamy, aby pierogi nie przykleimy się do garnka.
  • Potem nie mieszamy.
  • Wyciągamy pierogi po 5 minutach od wypłynięcia.
  • Układamy kulki pierogowe na talerzu oddzielnie, aby nie skleiły się.

 

Kulki pierogowe przed ugotowaniem.

 

DSC04643

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Komentarze są zamknięte.