Małe pączki bananowo – kokosowe (bez jajek, drożdży i glutenu)

Pączki na Tłusty Czwartek, w tym roku są bananowo – kokosowe, czyli z bananem i mlekiem kokosowym. Przepis ten jest połączniem 2 przepisów: na pączki bananowe i pączki dyniowo – kokosowe. W cieście na pączki nie ma jajek i drożdży, w zamian są rozgniecione banany i bezglutenowy proszek do pieczenia. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany olej i smażymy małe pączki.  Zjadamy po usmażeniu.

 

 

Składniki

ok. 200 g bananów

100 g mąki ryżowej

60 g skrobi kukurydzianej

40 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

2 łyżki cukru trzcinowego

ok. 100 ml mleka kokosowego

 

olej do smażenia (rzepakowy)

cukier puder do posypania

 

 

  • Banany: myjemy, naciskamy na skórkę, aby zmiękły, usuwamy skórkę z banana, banany wkładamy do miski, rozcieramy widelcem na masę.
  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, mieszamy.
  • Dodajemy mleko kokosowe.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Wlewamy olej rzepakowy do rondla na wysokość  3  cm i podgrzewamy na kuchence.
  • Czekamy, aż olej będzie gorący.
  • Robimy test: wrzucamy małą porcję ciasta na gorący olej.
  • Bierzemy małe porcje ciasta łyżką. Zsuwamy ciasto z łyżki na rozgrzany olej, pomagając sobie widelcem albo drugą łyżką.
  • Kładziemy kilka pączków, tak aby swobodnie pływały.
  • Przewracamy na drugą stronę podczas smażenia.
  • Smażymy następne porcje.
  • Po usmażeniu posypujemy pączki cukrem pudrem.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email