Małe pączki dyniowo-kokosowe bez jajek, drożdży i glutenu

 

 

 Zeszłoroczne pączki dyniowe smakowały bardzo dobrze. Można przyglądnąć się im tutaj.

W tym roku pączki są dyniowe-kokosowe czyli z dżemem z dyni, a także są na mleku kokosowym. Pączki były z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie.

 

 

Składniki

170 g dżemu z dyni

100 g mąki ryżowej

50 g skrobi kukurydzianej

50 g skrobi ziemniaczanej

40 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżki cukru

200 ml mleka kokosowego

 

olej do smażenia (rzepakowy)

cukier puder do posypania

 

 

  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, proszek do pieczenia bezglutenowy, cukier.
  • Dodajemy dżem z dyni i mleko kokosowe.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Wlewamy olej rzepakowy do rondla na wysokość 3  cm i podgrzewamy na kuchence.
  • Czekamy, aż olej będzie gorący.
  • Robimy test: wrzucamy małą porcję ciasta na gorący olej.
  • Nakładamy małe porcje ciasta łyżką, widelcem albo drugą łyżką usuwamy ciasto od spodu łyżki, by ciasto nie spadło. Zsuwamy ciasto z łyżki na rozgrzany olej, pomagając sobie widelcem albo drugą łyżką.
  • Kładziemy kilka pączków, tak aby swobodnie pływały.
  • Przewracamy na drugą stronę podczas smażenia.
  • Smażymy następne porcje.
  • Po usmażeniu posypujemy pączki cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email