Mazurek makowy (bez glutenu)

DSC02262

 Najczęściej wielkanocne mazurki przygotowuje się z ciasta kruchego, polanego polewą lub dżemem.

Znalazłam przepis na mazurek makowy. Po modyfikacjach do wersji bezglutenowej przedstawia się następująco.

 

 

Składniki

200 g maku mielonego

50 g skrobi ziemniaczanej

2 jajka

2 łyżki melasy/50 g cukru brązowego

50 g rodzynków

 

polewa:

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżeczki kakao

1 łyżka cukru brązowego

 

cukier puder do posypania

 

 

  • Mak zalewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy powoli.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Rodzynki zalewamy wodę. Po 30 minutach odsączamy.
  • Żółtka ucieramy z puszystą masę.
  • Dodajemy melasę i dalej ucieramy/ lub dodajemy cukier brązowy.
  • Dodajemy mak, rodzynki, skrobię ziemniaczaną i mieszamy składniki.
  • Ubijamy pianę z białek i dodajemy porcjami do masy makowej. Mieszamy delikatnie.
  • Przelewamy masę do formy ( wymiar 20-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30 minut.
  • Dekorujemy mazurek makowy. Rozpuszczamy olej kokosowy, cukier i kakao, odstawiamy do ostygnięcia, polewamy masą mazurek. Posypujemy cukrem pudrem tworząc wzorek wielkanocnego jajka.

 

 

DSC02158

 

DSC02273

 

DSC02272

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email