Naleśniki kukurydziano-ryżowe bez glutenu, mleka i jajek

DSC03248

  Szukam mieszanki  mąk bezglutenowych na naleśniki. Niektóre były za delikatne, łamały się podczas przekładania, trochę za suche.

W tym przepisie ciasto na naleśniki to mieszanka mąki ryżowej, mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej w takich samych proporcjach.

Naleśniki podczas smażenia dobrze się przekłada. Smakują też dobrze.

 

 

Składniki

5 sztuk

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka mąki kukurydzianej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 niepełny kubek wody

1 łyżeczka oleju do ciasta

olej do smażenia

 

dodatki

dżem owocowy

twaróg

 

 

  • Wsypujemy mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą i skrobię ziemniaczaną do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia.
  • Wlewamy wodę. Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i mieszamy ciasto.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut.
  • Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać 1 łyżkę wody.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy kilka kropli oleju.
  • Nalewamy ciasto na patelnię. Smażymy z dwóch stron.
  • Mieszamy ciasto w misce przed każdym nalewaniem go na patelnię.
  • Usmażone naleśniki podajemy z dżemem, twarogiem albo z innymi dodatkami.

 

DSC03247

 

DSC03249

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email