Naleśniki kukurydziane (bez glutenu)

dsc01335

 

 A jak przygotować naleśniki, jeśli mamy alergię także na mleko i jajka?

Poniżej przepis. Były trochę chrupiące, w środku miękkie, ale smaczne.

 

Składniki

5-6 sztuk

1/2 kubka mąki kukurydzianej

1/2 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 kubek wody

1 łyżka oleju do ciasta

olej do smażenia (rzepakowy)

 

Przygotowanie naleśników.

  • Wsypujemy mąkę i skrobię do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia.
  • Wlewamy niepełny kubek wody i olej. Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolewamy pozostałą część wody.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju. Nalewamy ciasto na patelnię. Poruszamy naleśnik, aby ciasto nie przykleiło się do patelni. Przewracamy naleśnik na drugą stronę.
  • Podajemy z dżemem, najlepiej własnoręcznie przygotowanym.

 

 

dsc01336

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email