Naleśniki z mąką łubinową ( bez glutenu i jajek )

 

Mąka łubinowa zagościła już w chlebach, plackach, a teraz także w naleśnikach.

Dobrze smakował chleb z mąką łubinową ( można zobaczyć go tutaj ). A Placki dobrze się smażyły ( przepis tutaj ).

Jeśli chodzi o naleśniki, to mają same zalety: dobrze się je smażyło, nie było problemów z zawijaniem, były elastyczne. Oprócz mąki łubinowej, nowością i eksperymentem jest także mąka z nasion babki jajowatej, w małej ilości, 1 łyżeczka do ciasta naleśnikowego.

 

 

Składniki

6 sztuk

1/2 kubka mąki łubinowej

1/2 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

1i 1/4 kubka wody

1 łyżeczka oleju do ciasta

olej do smażenia

 

nadzienie:

twaróg

dżem

 

  • Wsypujemy mąkę łubinową i skrobię ziemniaczaną do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej i mieszamy składniki.
  • Wlewamy wodę.
  • Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i mieszamy ciasto.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolewamy jeszcze wodę.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy kilka kropli oleju.
  • Nalewamy ciasto na patelnię. Smażymy z dwóch stron.
  • Mieszamy ciasto w misce przed każdym nalewaniem go na patelnię.
  • Usmażone naleśniki smarujemy twarogiem lub dżemem i zawijamy.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Responses to Naleśniki z mąką łubinową ( bez glutenu i jajek )

  1. Muszę przyznać, że nie miałem jeszcze styczności z mąką łubinową, ale na pewno spróbuję. Osobiście uwielbiam naleśniki z mąki kokosowej 🙂 Świetny przepis!

  2. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej mące, zapowiadają się pyszne naleśniki 🙂

  3. O mniaaam! To zdjęcie naleśnika sprawiło, że? idę do kuchni