Naleśniki ryżowe z mlekiem kokosowym bez jajek

DSC02994

 

  Naleśniki dla osób, które mają alergię także na mleko krowie i jajka. Mleko krowie zostało zastąpione mlekiem kokosowym i wodą.

Ciasto na naleśniki to mieszanka mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej.

Naleśniki udały się. Bardzo dobrze smakowały.

A ponieważ jest to mój setny przepis, dlatego mogę powiedzieć, że naleśniki są na 100 procent.

 

 

Składniki

7 sztuk

1 kubek mąki ryżowej

1/4 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 łyżeczka cukru

1/2 kubka mleka kokosowego

3/4 kubka wody

1 łyżeczka oleju do ciasta

olej do smażenia

 

 

  • Wsypujemy mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia i cukier.
  • Wlewamy mleko kokosowe, wodę. Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i mieszamy ciasto.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolewamy jeszcze wodę.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy kilka kropli oleju.
  • Nalewamy ciasto na patelnię. Smażymy z dwóch stron.
  • Mieszamy ciasto w misce przed każdym nalewaniem go na patelnię.

 

DSC02978

 

DSC02992

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Naleśniki ryżowe z mlekiem kokosowym bez jajek

  1. Proste i smaczne Robiłam te naleśniki już kilka razy 🙂