Naleśniki z mąką z czarnego ryżu ( bez glutenu, mleka i jajek )

 

 

 

Mąka z czarnego ryżu kleistego została dodana do mieszanki na chleb ( przepis można zobaczyć tutaj ) oraz do ciasta ucieranego ( przepis jest tutaj ).

W naleśnikach także sprawdziła się dobrze. Przepis na ciasto naleśnikowe jest bez mleka i jajek.

 

 

Składniki

5 sztuk

1/3 kubka mąki z czarnego ryżu kleistego

1/3 kubka mąki ryżowej

1/3 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

3/4 kubka wody

1 łyżeczka oleju do ciasta

olej do smażenia

 

 

  • Wsypujemy mąkę z czarnego ryżu kleistego, mąkę ryżową i skrobię ziemniaczaną do miski.
  • Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej i mieszamy składniki.
  • Wlewamy wodę.
  • Mieszamy ciasto na naleśniki.
  • Dodajemy olej do ciasta naleśnikowego i mieszamy ciasto.
  • Pozostawiamy na kilkanaście minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolewamy jeszcze wodę.
  • Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy kilka kropli oleju.
  • Nalewamy ciasto na patelnię. Smażymy z dwóch stron.
  • Mieszamy ciasto w misce przed każdym nalewaniem go na patelnię.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email