Oponki ( obwarzanki ) z twarogiem ( bez glutenu ) II

Bardzo smakowały mi oponki z tego przepisu https://prostobezglutenu.pl/oponki-obwarzanki-z-twarogiem-bez-glutenu/ , ale niestety nigdzie nie można kupić mąki łubinowej. A szkoda, ponieważ moim zdaniem dodanie mąki łubinowej do wypieków poprawia ich strukturę. Trudno. Chociaż można obejść się bez mąki łubinowej. Dlatego w tym przepisie jest skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana. Na końcu wyszły także dobre oponki. Podsumowując jest to przepis odpowiedni na karnawał, jeśli chcemy pokosztować smażonych przysmaków.

Składniki

250 g twarogu

100 g mąki ryżowej

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi kukurydzianej

30 g mąki kukurydzianej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3 łyżki cukru trzcinowego

2 jajka

olej do smażenia (rzepakowy)

skrobia ziemniaczana do podsypywania

cukier puder do posypania oponek

Ważymy mąki bezglutenowe.

Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki.

Twaróg dobrze rozkruszamy widelcem. Dodajemy do mieszanki mącznej. Mieszamy widelcem.

Wbijamy jajka.

Mieszamy składniki widelcem.

Zagniatamy ciasto w kulę.

Blat przykrywamy folią spożywczą.

Posypujemy skrobię ziemniaczaną na blat przykryty folią spożywczą.

Przekładamy ciasto na blat.

Zagniatamy ciasto na blacie.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra.

Wycinamy koła, a w środku każdego wycinamy małą dziurkę kieliszkiem lub nakrętką.

Rozgrzewamy olej rzepakowy.

Robimy test: wrzucamy małą porcję ciasta na gorący olej.

Smażymy oponki partiami.

Przewracamy na drugą stronę podczas smażenia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email