Oponki ( obwarzanki ) z twarogiem ( bez glutenu )

 Kupiłam czasopismo, a jako dodatek zostało załączone czasopismo o tematyce zdrowego odżywiania i sportu. Jeden z artykułów miał tytuł: Zamień oponkę na kaloryfer i zawierał zestaw ćwiczeń, żeby zniknęła oponka, oczywiście ta na brzuchu. Pierwsza część jest zgodna z moim wpisem. Mam na myśli oponkę, a dokładnie znikanie oponek, ponieważ oponki zniknęły, ale znalazły się w brzuchu. Chociaż oponki są nazywane także obwarzankami z twarogiem, z białym serem. A jeśli chodzi o kaloryfer, to mamy karnawał, a zamiana oponki na kaloryfer może nastąpić w okresie postnym.

 Jest to druga wersja oponek z twarogiem, bez glutenu, ale z jajkami. Poprzednie oponki można zobaczyć tutaj. Tegoroczne były bardzo dobre, dobrze wyrosły w trakcie smażenia.

 

 

Składniki

250 g twarogu

100 g mąki ryżowej

100 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki łubinowej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

3 łyżki cukru trzcinowego

2 jajka

2,3 łyżki mleka

olej do smażenia (rzepakowy)

skrobia ziemniaczana do podsypywania

cukier puder do posypania oponek

 

 

  • Ważymy mąki bezglutenowe.
  • Do miski wsypujemy wymieszane mąki bezglutenowe, cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy składniki.
  • Twaróg rozkruszamy widelcem. Dodajemy do mieszanki mącznej.
  • Wbijamy jajka, dodajemy mleko.
  • Mieszamy składniki łyżką.
  • Zagniatamy ciasto w kulę.
  • Przekładamy ciasto na stolnicę/blat posypany skrobią ziemniaczaną.
  • Zagniatamy ciasto na blacie.
  • Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej niż centymetr.
  • Wycinamy koła, w środku każdego wycinamy małą dziurkę kieliszkiem lub nakrętką.
  • Rozgrzewamy olej rzepakowy.
  • Robimy test: wrzucamy małą porcję ciasta na gorący olej.
  • Smażymy oponki partiami.
  • Przewracamy na drugą stronę podczas smażenia.
  • Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email