Pieczarki portobello z ryżem jaśminowym (bez glutenu)

 

 

Drugi przepis z pieczarkami portobello ( pierwszy  tutaj ), a teraz  pieczarki zostały uduszone w  mleku kokosowym i podane z ryżem jaśminowym.

 

 

Składniki

1 lub 2 pieczarki portobello

1 czerwona cebula

kilka łyżek mleka kokosowego

olej kokosowy (do smażenia)

50 g ryżu jaśminowego

sól, pieprz

 

 

  • Płuczemy na sitku ryż jaśminowy.
  • Ryż jaśminowy wrzucamy do garnka, zalewamy wodą ( koło 2 centymetrów ponad ryż ), zagotowujemy, mieszamy ryż, zmniejszamy płomień, gotujemy powoli po przykryciem, aż ryż jaśminowy wchłonie wodę.
  • Po ugotowaniu odstawiamy garnek.
  • Pieczarki portobello czyścimy, myjemy po bieżącą wodą. Osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na plasterki.
  • Myjemy, kroimy czerwoną cebulę.
  • Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni.
  • Na patelnię wrzucamy pieczarki, czerwoną cebulę i smażymy.
  • Do podsmażonych pieczarek i czerwonej cebuli dodajemy mleko kokosowe, posypujemy solą i pieprzem oraz dalej smażymy.
  • Wykładamy ryż jaśminowy na talerz.
  • Zawartość patelni wykładamy na talerz.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Pieczarki portobello z ryżem jaśminowym (bez glutenu)

  1. prosto i pysznie – takie dania lubię 🙂