Pieczony schab

 

 

Schab został upieczony w okresie poświątecznym, stąd ziele angielskie, ale można dodać inne przyprawy, takie jak kto lubi.

Schab pieczony bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Przechowujemy schab w lodówce.

 

Składniki

więcej niż 1 kg schabu

2 ziarenka ziela angielskiego

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

4 ziarenka kolorowego pieprzu

mielony pieprz

olej rzepakowy

1/2 kubka gorącej wody

 

  • Schab myjemy, osuszamy, nacieramy mielonym zielem angielskim, pieprzem, olejem. Odstawiamy w zimne miejsce.
  • Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni.
  • Obsmażamy krótko schab.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
  • Przygotowujemy formę do pieczenia oraz folię aluminiową.
  • Do formy przekładamy obsmażony schab i wlewamy do formy gorącą wodą.
  • Wrzucamy do formy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
  • Przykrywamy schab folią aluminiową.
  • Pieczemy schab w temperaturze 190 stopni przez około godzinę.
  • Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy schab bez przykrycia.
  • Pieczemy jeszcze przez około pół godziny.
  • Przewracamy schab na drugą stronę w trakcie pieczenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email