Placki jogurtowe (bez glutenu i jajek)

dsc09513

 

Kolejny raz smażę placki, tym razem z jogurtem, a dokładnie z jogurtem typu greckiego.

Ciasto na placki było dość gęste za sprawą jogurtu greckiego.

Placki zaraz po zdjęciu z patelni i wyłożeniu na talerz lekko kleiły się jeden do drugiego. Placuszki były miękkie, smakowały jakby w nich był twaróg.

 

 

Składniki

250 g jogurtu greckiego

1/2 kubka mąki kukurydzianej

1/2 kubka skrobi ziemniaczanej

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku bezglutenowego

1 łyżeczka oleju do ciasta

 

dodatkowo:

olej do smażenia

 

  • Do miski wsypujemy mąki bezglutenowe, cukier, bezglutenowy proszek do pieczenia, mieszamy wszystko.
  • Dodajemy jogurt grecki, odrobinę oleju.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Rozgrzewamy olej na patelni.
  • Ciasto wlewamy łyżką na rozgrzaną patelnię.
  • Placki smażymy z obu stron.
  • Smażymy następne porcje.

 

 

 

dsc09515

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email