Pulpety w pomidorach z pieczonymi ziemniakami (bez glutenu)

DSC09718

 Gotowe potrawy przygotowane z mięsa mielonego nie są dla osób na diecie bezglutenowej z powodu dodawania pieczywa pszennego. W moich pulpetach jest mieszanka skrobi ziemniaczanej z wodą i nie ma jajek. Jeśli dobrze wyrobi się masę z mięsa mielonego, nie ma problemów z robieniem pulpetów. Po podsmażeniu pulpety dusimy się w passacie pomidorowej.

 

Składniki

pulpety

500 g mięsa wieprzowo-wołowego

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól

pieprz

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

2 łyżeczki wody

 

1 łyżka oleju rzepakowego

 

sos

1 kubek passaty pomidorowej

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki bazylii

1/4 łyżeczki tymianku

 

ziemniaki pieczone

kilka ziemniaków

1/4 łyżeczki tymianku

1/4 łyżeczki oregano

sól

2 łyżki oleju (rzepakowego)

 

Pulpety

  • Do miski wkładamy mielone mięso, wszystkie przyprawy, sól, pieprz.
  • Mieszamy wodę ze skrobią ziemniaczaną.
  • Mięso, mieszankę skrobi ziemniaczanej z wodą i przyprawy dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Formujemy pulpety.
  • Podsmażamy pulpety na rozgrzanym oleju.
  • Wlewamy passatę pomidorową do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewamy.
  • Do sosu wkładamy podsmażone pulpety i dusimy około 50 minut.

 

Ziemniaki pieczone

  • W misce mieszamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki z przyprawami (kruszymy w palcach oregano, tymianek i posypujemy na ziemniaki).
  • Dodajemy olej i mieszamy, aby pokrył ziemniaki.
  • Przekładamy ziemniaki do naczynia do pieczenia (można wyłożyć papierem do pieczenia).
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 – 60 minut.
  • W trakcie pieczenia, po około 30 minutach odwracamy ziemniaki na drugą stronę, mieszamy je.

 

DSC09741

 

Print Friendly, PDF & Email