Risotto z truskawkami

 

 

Inspiracją do tego przepisu były książki kucharskie: dania z ryżem, smaczny ryż. W nich można przeczytać, jak przygotować ryż z owocami i może to być także risotto.

Poniżej najprostsza wersja, jaką udało się wymyśleć.

 

Składniki

1 porcja

1/2 szklanki ryżu arborio

około 1 szklanka wody

1 łyżka oleju

3 łyżki dżemu z truskawek/ 200 g truskawek + 1 łyżka cukru trzcinowego

 

  • W rondlu rozpuszczamy olej i dodajemy ryż arborio.
  • Dodajemy konfiturę z truskawek lub świeże truskawki oraz cukier (pozostawiamy kilka małych truskawek lub 2 większe, aby dodać je po ugotowaniu ryżu).
  • Następnie dodajemy stopniowo wodę, aż każda część zostanie wchłonięta przez ryż. Truskawki mają sok, który zastąpi częściowo wodę, dlatego wody dodajemy mniej.
  • Mieszamy ryż podczas gotowania.
  • Po ugotowaniu przekładamy ryż na talerz lub miseczkę i kładziemy truskawki (małe w całości, duże kroimy).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email