Ryż z przyprawami

DSC06883

 

Na śniadanie ryż, na obiad ryż i na kolację ryż, a w cieście mąka ryżowa. Niestety czasami tak jemy.

Ale żeby wprowadzić różnorodność, do ryżu dodamy przyprawy.

 

Składniki

2 porcje

100 g ryżu jaśminowego

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki ziela angielskiego

1 łyżeczka cukru brązowego

woda

 

  • Płuczemy ryż na sitku.
  • Wrzucamy do garnka.
  • Zalewamy wodą, około 1 cm ponad ryż.
  • Dodajemy przyprawy i cukier brązowy.
  • Gotujemy, aż ryż wchłonie wodę.

 

DSC06845

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email