Sałatka z pieczonych warzyw

dsc01457

Tradycyjna sałatka jest przygotowana z gotowanych warzyw. W mojej wersji warzywa zostaną upieczone w całości, potem pokrojone. Zawsze to jakaś odmiana.

 

Składniki

2 porcje

6 średnich ziemniaków

1 mały seler

2 marchewki

1 pietruszka

kilka pomidorków koktajlowych

1/2 papryki

1/4 łyżeczki tymianku

sól

pieprz

 

  • Myjemy, obieramy warzywa.
  • Nie kroimy warzyw.
  • Wrzucamy warzywa do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, tymiankiem, mieszamy, aby olej pokrył warzywa.
  • Przekładamy warzywa do naczynia do pieczenia, na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
  • W trakcie pieczenia mieszamy warzywa.
  • Po ostudzeniu kroimy warzywa na kawałki.
  • Przekładamy warzywa na talerz.
  • Dodajemy sól, pieprz.

 

dsc01473

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email