Śliwki pod kruszonką (bez glutenu)

DSC06581

Jeśli nie wychodzi pieczenie ciast, trzeba przygotować najprostszy sposób, żeby nie obawiać się, że ciasto będzie za twarde, suche czy smakować będzie nijako. Trzeba przygotować owoce z kruszonką.

Plus jest to danie dla alergików na jajka, masło. I wegetarianom powinno też odpowiadać.

 

Składniki

kruszonka:

80 g mąki kukurydzianej

20 g mąki ryżowej

20 g skrobi ziemniaczanej

80 g cukru trzcinowego

4 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego do natłuszczenia naczynia

owoce:

500 g śliwek

 

  • Śliwki: myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
  • Kruszonka: mieszamy mąki z cukrem, dodajemy olej kokosowy i dalej mieszamy widelcem.
  • Smarujemy olejem naczynie do zapiekania.
  • Kładziemy śliwki skórką do dołu.
  • Nakładamy kruszonkę na śliwki.
  • Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15 – 20 minut.

 

Śliwki przed upieczeniem.

DSC06497

 

Śliwki z kruszonką już upieczone.

DSC06543

 

DSC06564

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email