Śliwki z kaszą jaglaną (bez glutenu)

DSC07332

Po śliwkach pod kruszonką jeszcze jedno danie ze śliwkami na deser. Tym razem z kaszą jaglaną. Przepis powinien odpowiadać wegetarianom, ponieważ nie używamy jajek i masła.

 

Składniki

Ciasto:

1 kubek kaszy jaglanej (suchej)

2,5 kubka wody do gotowania kaszy

100 g mąki kukurydzianej

50 g skrobi ziemniaczanej

3 łyżki syropu z agawy/miodu

4 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka oleju rzepakowego

Owoce:

500 g śliwek

 

  • Śliwki: myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
  • Ciasto: łączymy wszystkie składniki na ciasto.
  • Dzielimy ciasto na 2 części: większą i mniejszą.
  • Większą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiar 20-30 cm).
  • Kładziemy śliwki skórką do dołu.
  • Na wierzch śliwek kruszymy pozostałą część ciasta.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 ? 40 minut.

 

DSC07345

Print Friendly, PDF & Email

One Response to Śliwki z kaszą jaglaną (bez glutenu)

  1. uwielbiam zapiekane śliwki! z jaglanką jeszcze nie jadłam, a jako że jestem wielką fanką tej kaszy to koniecznie będę musiała spróbować 🙂