Dotychczas sorgo przygotowywałam w wersji z warzywami ( przepis jest tutaj). Taka sałatka dobrze smakuje i pasuje na obiad czy kolację. Teraz kupiłam sorgo ( ziarno obłuszczone ), a ziarna nie były brązowe a kremowe. Dobrze smakowały na słodko, dlatego w przepisie zostały ugotowane także na napoju sojowym, następnie połączone z suszoną morwą, kandyzowaną aronią, chipsami kokosowymi. Dla słodkości można dodać jeszcze syrop klonowy.
Składniki
ok.1/3 – 1/2 kubka ziaren sorga
ok. 3/4 kubka wody
ok. 1/2 kubka napoju sojowego
1 łyżka suszonej morwy białej
1 łyżka kandyzowanej aronii
1 łyżka chipsów kokosowych
1 łyżka syropu klonowego
- Ziarna sorga płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (moczymy przez noc, a rano gotujemy).
- Gotujemy, aż sorgo wchłonie wodę.
- Wlewamy napój sojowy, zagotowujemy i odstawiamy garnek.
- Do ugotowanego sorga dodajemy: suszoną morwę białą, kandyzowaną aronią, chipsy kokosowe, polewamy syropem klonowym.