Sorgo z morwą białą, aronią, chipsami kokosowymi (bez glutenu)

Dotychczas sorgo przygotowywałam w wersji z warzywami ( przepis jest tutaj). Taka sałatka dobrze smakuje i pasuje na obiad czy kolację. Teraz kupiłam sorgo ( ziarno obłuszczone ), a ziarna nie były brązowe a kremowe. Dobrze smakowały na słodko, dlatego w przepisie zostały ugotowane także na napoju sojowym, następnie połączone z suszoną morwą, kandyzowaną aronią, chipsami kokosowymi. Dla słodkości można dodać jeszcze syrop klonowy.

 

 

Składniki

ok.1/3 – 1/2  kubka ziaren sorga

ok. 3/4 kubka wody

ok. 1/2 kubka napoju sojowego

1 łyżka suszonej morwy białej

1 łyżka kandyzowanej aronii

1 łyżka chipsów kokosowych

1 łyżka syropu klonowego

 

 

  • Ziarna sorga płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (moczymy przez noc, a rano gotujemy).
  • Gotujemy, aż sorgo wchłonie wodę.
  • Wlewamy napój sojowy, zagotowujemy i odstawiamy garnek.
  • Do ugotowanego sorga dodajemy: suszoną morwę białą, kandyzowaną aronią, chipsy kokosowe, polewamy syropem klonowym.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email