Sorgo z warzywami

 

 

Ziarna sorgo kupiłam w supermarkecie. Znalazłam opinie, że sorgo przypomina kaszę gryczaną. Z wyglądu trochę tak, chociaż sorgo jest okrągłe. Ale w przypadku gotowania, to raczej można je porównać do roślin strączkowych. Na opakowaniu znalazłam informacje, jak gotować sorgo, że trzeba namoczyć je na noc i gotować następnego dnia.

Z ugotowanych ziaren sorgo można przygotować sałatką z warzywami, na przykład z pomidorami, ogórkiem, selerem naciowym.

 

 

Składniki

miseczka ugotowanych ziaren sorgo

kilka pomidorków koktajlowych

1 ogórek

1 łodyga selera naciowego

natka pietruszki

 

sos

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki soku z cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

 

 

  • Ziarna sorgo: płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na noc, następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie około 40 minut, odstawiamy w garnku na kilkanaście minut.
  • Pomidorki koktajlowe, seler naciowy, ogórek, natkę pietruszki: myjemy, kroimy.
  • Ugotowane ziarna sorgo przekładamy na głęboki talerz.
  • Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy.
  • Przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email