Zawijane drożdżówki z nadzieniem cynamonowo-arachidowym ( bez glutenu, mleka, jajek )

DSC08919_Cin

 

 

 Rok temu napisałam rozmyślania na temat zakazu sprzedaży drożdżówek ( wpis tutaj ),wspominając także stare czasy. Zakazano sprzedaży produktów zakwalifikowanych jako ?śmieciowe? jedzenie w sklepikach szkolnych. Drożdżówki zostały potraktowane jak batony, słodycze, a jeszcze jak sól.

 Pamiętam bajkę z czasów szkolnych. Król rozkazał wypędzić swoją córkę, ponieważ powiedziała, że go kocha jak sól. To była zniewaga dla króla. Ale gdy jadł kolację przygotowaną bez dodania soli, zrozumiał, że czegoś brakuje w potrawach. Rozkazy króla albo rozporządzenia ministra nie zawsze są właściwe. Ale można je zastąpić nowymi zmianami. I takie zmiany obowiązują od nowego roku szkolnego.

 W domu, raz na jakiś czas, byle zachować umiar, każdy może przygotować drożdżówki, jak chce. Z mojej strony drożdżówki dla osób na diecie bezglutenowej, ale także bez mleka i jajek ? drożdżówki zawijane z nadzieniem cynamonowo-arachidowym.

 

 

Składniki

12 sztuk

ciasto:

300 g mix mąki bezglutenowej do chleba ( skrobia kukurydziana, mąka ryżowa )

1 łyżka ksylitolu

ok. 250 ml napoju ryżowego

1 łyżka oleju rzepakowego

15 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru + woda

 

nadzienie:

6 łyżek zmielonych orzechów arachidowych

1 łyżka cynamonu

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki oleju kokosowego

 

dodatkowo:

skrobia ziemniaczana do podsypywania blatu

 

 

  • Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i letnią wodą.
  • Przykrywamy miseczkę z rozczynem ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Ważymy mąkę bezglutenową i wsypujemy do miski.
  • Dodajemy ksylitol, rozczyn, wlewamy stopniowo napój ryżowy.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie ( łyżką ) albo za pomocą miksera.
  • Do wyrobionego ciasta dodajemy olej rzepakowy i dalej wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto posypujemy skrobią ziemniaczaną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
  • Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
  • W misce mieszamy zmielone orzechy arachidowe, cynamon, ksylitol i olej kokosowy.
  • Wykładamy ciasto na stolnicę / papier do pieczenia ( posypane skrobią ziemniaczaną ).
  • Rozklepujemy, wałkujemy ciasto na prostokąt (wałek owijamy folią spożywczą).
  • Rozsmarujemy pastę arachidowo-cynamonową na cieście.
  • Zwijamy ciasto jak struclę i kroimy na równe kawałki.
  • Drożdżówki odwracamy, żeby wyglądały jak ślimaki i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Nagrzewamy piekarnik 160 stopni.
  • Smarujemy drożdżówki olejem i wkładamy do piekarnika.
  • Pieczemy w temperaturze 160 stopni, po 10 minutach zwiększamy do 175 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut.

 

DSC08920_Cin

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email