Zupa z fasolą z orzełkiem

 

O fasoli z orzełkiem pierwszy raz usłyszałam oglądając jakiś czas temu kanał z programami kulinarnymi. Sięgając historii, podczas zaborów sadzono ją tak, aby była niewidoczna lub zakryta, żeby nie zostać represjonowanym przez zaborców. Fasolki są białe z czerwonymi plamkami, które przypominają kształtem orła.

A ponieważ mamy 100-lecie odzyskania niepodległości, to potrawa z symbolem orła, będzie odpowiednia na taką okazję.

Podczas namaczania fasoli, a następnie gotowania czerwone plamki wyblakły i zabarwiły lekko wodę.

 

 

Składniki

ok.150 g fasoli z orzełkiem

2 ziemniaki

1 marchew

kawałek selera

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka tymianku

2 listki laurowe

pieprz

sól

 

 

  • Fasolę płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 12 godzin.
  • Wylewamy wodę, fasolę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 minut.
  • Myjemy, obieramy warzywa.
  • Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
  • Marchew i seler ścieramy na tarce.
  • Po ok. 40 minutach przekładamy ziemniaki, marchew, seler do gotującej się fasoli.
  • Dolewamy wody do fasoli.
  • Zupę doprawiamy przyprawami: majeranek, tymianek, listki laurowe, pieprz.
  • Gotujemy zupę jeszcze około 30 minut.
  • Wsypujemy sól do zupy, mieszamy.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Responses to Zupa z fasolą z orzełkiem

  1. Awatar  Hiacynta
    Hiacynta mówi:

    No no nie wiedziałam o takiej fasoli, super wygląda taka surowa na zdjęciach w necie.
    Właściwie to mam pytanie, wiesz może gdzie mogę kupić mąkę z czarnego ryżu?